4 inzichten voor Social Service Designers- De brug van Honduras

FEATURED

Martijn Kuiper

1/29/20242 min read

Heb jij weleens een (spreekwoordelijke) brug gebouwd die absoluut nergens toe heeft geleid?

Het is een brug gelegen in de stad Choluteca, Honduras. De Choluteca-brug werd gebouwd tussen 1996 en 1998 door een Japans bedrijf, de Hazama Ando Corporation.

De Choluteca-brug werd gebouwd om de barre weersomstandigheden te weerstaan die het Midden-Amerikaanse land Honduras teisterden, aangezien de stad berucht is om verschrikkelijke orkanen. In 1998, toen de brug in gebruik werd genomen, werd Honduras getroffen door de orkaan Mitch en zoals gehoopt voldeed de brug aan de verwachtingen van de bouwers.

Hoewel de brug de orkaan heeft overleefd, werden de wegen die met de brug waren verbonden weggevaagd zonder enig spoor dat ze er ooit waren, waardoor de rivier Choluteca van koers veranderde. De rivier baande zich een nieuw pad zodat het naast de brug stroomde. Met deze ontwikkeling werd de brug, die bedoeld was om naar wegen te leiden, een brug over niets, die naar niets leidt. Zo werd de Puente Sol Naciente nutteloos.

Wat maakt deze metafoor zo interessant en heb jij ook weleens brug gebouwd die nergens naar toe leidt? Vast wel 😊

HET ONVERWACHTE ZAL ALTIJD GEBEUREN

Zelfs na geweldige plannen en goede voorbereidingen slaat het onverwachte altijd hard toe. De Choluteca-brug voldeed aan zijn doel, maar de natuur nam zijn eigen loop. In de publieke sector kunnen onverwachte veranderingen optreden, zoals beleidswijzigingen, politieke verschuivingen of maatschappelijke ontwikkelingen. Een Social Service Designer moet flexibel zijn en zich voorbereiden op het onvermijdelijke, om effectieve dienstverlening te blijven bieden, zelfs in onzekere tijden.

NATUUR ZAL ALTIJD ZIJN GANG GAAN.

Moeder Natuur heeft haar eigen geest met haar eigen regels en organisatieprincipes. De maatschappij evolueert voortdurend, en een Social Service Designer moet begrijpen dat verandering inherent is aan het vak. Het omarmen van natuurlijke ontwikkelingen stelt ontwerpers in staat zich aan te passen en innovatieve oplossingen te vinden voor nieuwe uitdagingen in de publieke dienstverlening.

VERANDERING IS CONSTANT EN ONVERMIJDELIJK

Verandering is een constant fenomeen. Gebeurtenissen veranderen en het is belangrijk om je aan te passen aan welke verandering dan ook plaatsvindt. De plotselinge verandering van de route van de Choluteca-rivier heeft de populaire uitspraak benadrukt dat verandering de enige constante is in het leven. Als mens en als Social Service Designer moeten we leren dat welk obstakel we ook tegenkomen, het geen reden mag zijn om op te geven, maar eerder om een verandering van koers te overwegen. Wees flexibel te zoals de rivier en begrijp dat de sleutel tot succes in de wereld van vandaag aanpassingsvermogen is.

BEZINT EER GIJ BEGINT

Bij het ontwerpen van nieuwe interventies of diensten is grondig onderzoek van cruciaal belang. Begrijp de de behoeften van de doelgroep, identificeer mogelijke obstakels en zorg ervoor dat ontwerpen duurzaam en effectief zijn in een veranderende samenleving.

ALS HET ONVERMIJDELIJKE GEBEURT, BEWEEG, WEES NIET STIL

De rivier Choluteca veranderde van koers. Het stopte niet met stromen, zelfs niet na de orkaan. Het vond een nieuw pad voor zichzelf. Als het onverwachte je raakt, ga verder, wees niet statisch. Wees Agile om te blijven bouwen aan een veerkrachtige en effectieve publieke dienstverlening.

Related Stories