De menselijke maat in keteninformatisering: een natuurlijke samenwerking
GOVTECH
Het herstellen van evenwicht in ketenautomatisering is cruciaal voor het waarborgen van de menselijke maat
In de schijnbaar eindeloze diversiteit van onze natuurlijke wereld kunnen we waardevolle lessen leren die rechtstreeks van toepassing zijn op de complexe wereld van keteninformatisering binnen de overheid. Laten we dit verkennen met een analogie die zich richt op het effect op de burger, in het bijzonder binnen de context van de menselijke maat.
De analogie: Een ecosysteem van dienstverlening
Stel je voor dat de overheid functioneert als een levend ecosysteem, waarin elke overheidsinstantie een unieke rol speelt, vergelijkbaar met de verschillende soorten in een ecologisch systeem. In dit geval is de burger het middelpunt van onze aandacht, en elke overheidsinstantie vertegenwoordigt een essentieel onderdeel van de informatieketen. Welke hobbels of obstakels kan een burger ervaren als er geen evenwicht is in de gehele dienstverlening in de keten?
Net zoals een ecosysteem verstoord kan raken door fragmentatie en gebrek aan samenwerking tussen soorten, zo ook ondervindt de burger hinder van fragmentatie in keteninformatisering. Denk hierbij aan een eco systematische onbalans waarbij informatie niet vloeiend stroomt tussen verschillende overheidsinstanties. Dit creëert een situatie waarin de burger niet de naadloze, gepersonaliseerde dienstverlening ervaart waar hij/zij recht op heeft.
Het effect op de burger: Een persoonlijke beleving
Vergelijkbaar met hoe een verstoring in de natuurlijke wereld het welzijn van bepaalde soorten beïnvloedt, kan een gebrek aan samenwerking tussen overheidsinstanties resulteren in een gebrek aan persoonlijke aandacht voor de burger. Het concept van de menselijke maat komt in gevaar wanneer de informatiestroom hapert, waardoor de overheid mogelijk niet op de meest relevante manier kan reageren op de individuele behoeften van de burger. Het herstellen van evenwicht in keteninformatisering is dus duidelijk cruciaal voor het waarborgen van de menselijke maat. Door te investeren in naadloze gegevensuitwisseling tussen instanties en te streven naar een holistische benadering, kunnen we een ecosysteem van dienstverlening creëren waarin de burger centraal staat.
Net zoals een evenwichtig ecosysteem talloze voordelen biedt aan zijn bewoners, zal een goed geïntegreerd informatiesysteem bijdragen aan een persoonlijkere, doeltreffendere overheidsservice.
Conclusie: samenwerking als de sleutel tot de menselijke maat, maar niet zonder uitdagingen
In onze zoektocht naar een evenwichtig informatiesysteem dat de menselijke maat in het hart heeft, is het van cruciaal belang om niet alleen de wenselijke samenwerking te benadrukken, maar ook de uitdagingen die hiermee gepaard gaan. Binnen keteninformatisering binnen de overheid ontstaat vaak een paradox: hoewel onderlinge samenwerking gewenst is, ontbreekt het vaak aan consensus over de toepassing van gestandaardiseerde uitwisseling. De zoektocht naar wie de uiteindelijke doorzettingsmacht heeft, kan een bron van stagnatie zijn. Een bijkomende hindernis is de verschillende interpretatie van de AVG-wetgeving met betrekking tot de uitwisseling van persoonsgegevens en privacy. Het delicate evenwicht tussen het delen van essentiële informatie voor een effectieve dienstverlening en het beschermen van de privacy van de burger blijft een uitdaging die om heldere richtlijnen vraagt. Het besef van deze uitdagingen is een eerste stap naar een oplossingsgerichte benadering. Terwijl we streven naar een ecosysteem van dienstverlening dat de menselijke maat omarmt, moeten we ook gerichte inspanningen leveren om deze obstakels te overwinnen. Alleen als er een gezamenlijke aanpak is, waarin alle betrokken partijen (dus ook de burger) samenwerken aan gestandaardiseerde processen en een gedeelde interpretatie van wetgeving hebben, zal de de belofte van een meer persoonlijke, efficiënte overheidsservice waar gemaakt kunnen worden. Ik ben enorm voorstander om deze uitdaging aan te gaan en ben vastberaden bij te willen dragen aan het opzetten van een informatiesysteem die zowel de burger als menselijke maat centraal stelt.