Het Cobra Effect
ONTWERP
Het idee dat problemen vaak complexer zijn dan ze lijken, en dat goedbedoelde 'oplossingen' onbedoelde gevolgen kunnen hebben en het probleem zelfs kunnen verergeren.
Tijdens de Britse koloniale overheersing van India stuitte de Britse regering op een probleem met cobra's in Delhi. De populatie van deze giftige slangen nam toe, en de overheid zocht naar manieren om hun aantal te verminderen.
In de hoop de lokale bevolking te betrekken bij hun inspanningen, kondigde de overheid een premie aan voor elke dode cobra. Dit zou, zo hoopten ze, Indiërs aanmoedigen om cobra's te vangen en te doden om de beloning te claimen.
Cobra's liepen overal in de straten van Delhi, en de Britse koloniale regering moest ingrijpen.
Het resultaat? De inventieve mensen in India begonnen cobra's te fokken om grotere beloningen te krijgen. Toen de overheid hierachter kwam en de premie annuleerde, was het achterliggende idee dat de fokkerijen zouden stoppen met het fokken van cobra's en daarmee de populatie zou afnemen.
Wat gebeurde, was juist het tegenovergestelde. Fokkers lieten de cobra's los waar ze geen nut meer voor hadden, waardoor het cobra probleem in Delhi erger werd dan ooit.
Wat is Systems Thinking?
Hoewel je wellicht geen ervaring hebt met het beheren van slangenpopulaties in India, is dit verhaal waarschijnlijk voor de meesten van ons herkenbaar: het idee dat problemen vaak complexer zijn dan ze lijken, en dat goedbedoelde 'oplossingen' onbedoelde gevolgen kunnen hebben en het probleem zelfs kunnen verergeren (dit staat nu bekend als het 'Cobra-effect').
Systems Thinking is een probleemoplossende aanpak die ons uitnodigt om elk probleem te behandelen als een systeem, bestaande uit elementen (zoals een cobra-populatie, een koloniale regering en een grotendeels arme bevolking) en de relaties daartussen. Het begrijpen van die relaties kan ons helpen om het effect van bepaalde veranderingen in het systeem te voorspellen en te plannen voor gewenste effecten.
Denken in systemen garandeert niet het succes van onze oplossingen, maar het stelt ons in staat om de gevolgen te anticiperen en meer strategische interventies in probleemsystemen te maken. System thinkers vragen zich af hoe een premie op cobra's het cobra-probleem in Delhi als systeem zou beïnvloeden, en ze verkennen een reeks alternatieven om de meest waarschijnlijk succesvolle oplossing te vinden.
Hieronder staan drie van de belangrijkste voordelen van Systems Thinking.
Voordeel 1: Betere begrip van complexe problemen
Meestal leren we problemen te analyseren door ons te concentreren op hun elementen. We vragen wie de belanghebbenden zijn en welke middelen, beleidsregels, gegevens, processen en dergelijke in het spel zijn, en proberen dan te identificeren welk element of welke elementen de oorzaak van het probleem zijn.
In Systems Thinking worden we in plaats daarvan uitgenodigd om ons te concentreren op de relaties tussen de elementen van een systeem. Bij het bekijken van deze relaties ontdekken we vaak dat het systeem is opgezet om resultaten te produceren die niemand wil. In het geval van de cobra's in Delhi wilde niemand dat de slangpopulatie zou toenemen (zelfs de cobra-fokkers niet - wat ze echt wilden, was meer inkomen voor hun gezinnen, en giftige slangen vormden waarschijnlijk nog meer een veiligheidsrisico voor hen dan voor de Britse kolonisten). En toch is dit het resultaat dat het systeem produceerde.
Voordeel 2: Zoeken naar hefboomwerking om verandering teweeg te brengen
In elke poging tot probleemoplossing is het logisch om oplossingen te zoeken die het grootste effect op het probleem hebben met de kleinste investering van tijd, geld en andere middelen. In Systems Thinking wordt dit hefboom genoemd, en de plaatsen in het systeem waar we denken dat een interventie dit soort wenselijk effect kan hebben, worden hefboomwerking genoemd.
Het mooie van het denken over een probleem als een systeem is dat het potentiële hefboomwerking aan het licht brengt die we anders zouden hebben gemist. Traditionele probleemoplossingsbenaderingen leiden ons naar de meest voor de hand liggende en directe oplossingen voor een probleem, terwijl Systems Thinking onthult dat elk van de relaties tussen de elementen van een systeem een mogelijke plek is voor een interventie.
Als de Britten in Delhi zich bijvoorbeeld hadden gericht op de relatie tussen de groeiende populatie cobra's en hun leefgebied, had hun oplossing bijvoorbeeld kunnen inhouden dat ze een nieuw roofdier in het ecosysteem introduceerden - hoewel dat een heel nieuw scala aan mogelijke onbedoelde gevolgen zou hebben geopend.
Voordeel 3: Anticiperen op (onbedoelde) gevolgen
Het derde belangrijke voordeel van Systems Thinking is dat het ons in staat stelt de potentiële effecten van onze interventies beter te anticiperen. Natuurlijk kunnen system thinkers de toekomst niet voorspellen, maar het onderzoeken van het web van relaties dat een systeem vormt, kan ons helpen betere voorspellingen te doen over de effecten van eventuele veranderingen die we aanbrengen.
De Britse koloniale regering in Delhi had bijvoorbeeld, als ze een Systems Thinking-benadering hadden gekozen voor hun probleem, kunnen vermoeden dat een premie op cobra's een stimulans kon zijn voor de bevolking van Delhi om meer cobra's te fokken, vooral gezien de relatieve armoede van een groot deel van de menselijke bevolking.
Samenvattend
Navigeren door systemen is een uitdaging, maar het beïnvloeden ervan om gewenste resultaten te bereiken, is nog complexer. Achteraf lijkt het vaak eenvoudig om te analyseren waar het mis is gegaan, maar deze conclusie is vaak terugkerend. Problemen worden vaak te eenzijdig benaderd.