Hoe je jouw roeping vindt in maatschappelijke impact

PRAKTIJK

Martijn Kuiper

1/26/20242 min read

Je bent geïnteresseerd in het maken van maatschappelijke impact. Maar waar begin je?

Beginnen in de complexe wereld van sociale verandering betekent eerst begrijpen wat onze eigen unieke set van vaardigheden en waarden is, en hoe je jezelf het beste kunt inzetten voor werk dat je niet alleen interesseert, maar dat je ook in staat stelt om je impact te maximaliseren.

Een van de meest behulpzame tools die we zijn tegengekomen om enkele antwoorden op dit gebied te vinden, is het Ikigai-framework. Ikigai is een Japans concept dat zich ruwweg vertaalt naar 'reden van bestaan'. Het idee is dat je jouw doel of roeping kunt vinden op het snijpunt van waar je goed in bent, wat je leuk vindt, waarvoor je betaald kunt worden, en wat de wereld nodig heeft - zoals je kunt zien in de onderstaande afbeelding.

Deze blog zal je begeleiden door een eenvoudig proces om na te denken over jouw eigen roeping, om te overwegen hoe jouw Ikigai je kan helpen om de wereld van maatschappelijke impact te verkennen.

Waar ben je goed in?

In het Ikigai-framework is wat je goed kunt een van de vier belangrijke ingrediënten van jouw roeping of doel. Wat je roeping ook is, het moet verbonden zijn met jouw natuurlijke talenten of de vaardigheden die je hebt ontwikkeld en die je kunnen helpen een grotere impact te maken.

Om dit deel van jouw Ikigai te vinden, begin je met nadenken over eventuele formele en informele kwalificaties die je hebt, van universitaire graden en diploma's tot trainingscertificaten, licenties of online cursussen. Misschien wil je niet per se werken op de gebieden waarin je kwalificaties hebt, maar alleen door ze op te sommen, kun je beginnen een kaart te maken van jouw huidige vaardigheden.

Naast formele vaardigheden en kwalificaties kun je ook nadenken over de meer fundamentele vaardigheden die jou het meest natuurlijk afgaan. Ben je een geboren probleemoplosser of een begaafde relatiebouwer? Ben je goed met structuren, cijfers en plannen, of heb je een goed oog en een creatieve flair? Je bent misschien geweldig in al het bovenstaande, maar veel mensen zullen zich identificeren met sommige vaardigheden meer dan andere, en dit zijn nuttige aanwijzingen.

Waar houd je van?

Dit deel van jouw Ikigai gaat helemaal over wat jou drijft. Wat zorgt ervoor dat je 's ochtends uit bed komt? Welke activiteiten of situaties geven je het meeste plezier? Welke onderwerpen zoek je actief op om over te leren en jezelf in onder te dompelen, en waar maak je altijd tijd voor vrij in je schema?

Op dit moment maakt het niet uit of de activiteiten waar je aan denkt werkgerelateerd zijn of niet. Je zoekt gewoon inzichten over wat je drijft, die je later kunt generaliseren naar andere activiteiten. Bijvoorbeeld, als jouw liefde voor wandelen voortkomt uit een passie voor tijd doorbrengen in de natuur, wil je misschien carrières verkennen die je naar buiten brengen.

Waarvoor kun je betaald worden?

Dit deel van het Ikigai-framework brengt een praktische mindset met zich mee - de schoorsteen moet tenslotte roken ;-).

Denk voor dit gedeelte aan de soorten banen die bestaan die zijn gekoppeld aan de vaardigheden en passies die je al hebt verkend, of aan de sociale kwesties en kansen waarin je het meest geïnteresseerd bent. Dit kan wat onderzoek vereisen - wat voor soort banen zijn er bijvoorbeeld binnen de publieke sector, wil ik dichter bij de burger werken (gemeenten) of niet (uitvoeringsinstanties)?

Beperk jezelf niet tot banen waarvoor je al gekwalificeerd bent - onthoud, dit is een reflectief proces om je te helpen je weg te vinden. Misschien besluit je om een nieuwe kwalificatie te halen om je roeping te volgen, maar waarschijnlijk heb je al de vaardigheden die je nodig hebt om impact te maken.

Wat heeft de wereld nodig?

Het laatste ingrediënt voor jouw Ikigai is nadenken over wat de wereld nodig heeft, vanuit een maatschappelijk impactperspectief.

Dit deel van het framework kan overweldigend zijn, gezien de vele enorme wereldwijde uitdagingen die momenteel spelen. Het kan helpen om klein te beginnen en eerst lokaal te denken. Wat zijn de behoeften van mensen, gemeenschappen of plaatsen bij jou in de buurt die momenteel niet worden vervuld? Wat heeft jouw wereld nodig?

Alles samenvoegen

Na te hebben nagedacht over alle vier de belangrijke elementen van het Ikigai-framework, is de laatste stap van het proces om verbindingen te gaan leggen. Waar zie je natuurlijke verbanden ontstaan tussen waar je goed in bent, wat je leuk vindt, waarvoor je betaald kunt worden, en wat de wereld nodig heeft? En zijn er specifieke banen, projecten of kansen die je kunt bedenken die in die intersecties vallen?

Je Ikigai vinden is een voortdurend proces, en alle vier de elementen van het framework zullen waarschijnlijk veranderen gedurende je carrière en je leven - maar het biedt een nuttige gids voor de wijze van denken en over het vinden van doel in ons werk. Het kan een waardevol instrument zijn voor iedereen die een grotere impact in de wereld wil maken.


Hulp om zelf aan de slag te gaan: Gratis template

Om je te ondersteunen bij het in kaart brengen van jouw Ikigai, biedt Humanista een gratis template aan. Download dit sjabloon en volg de instructies om zelf aan de slag te gaan met het verkennen van jouw roeping en het ontdekken hoe jouw Ikigai je kan helpen de wereld een stukje mooier te maken.

Related Stories